En lokal kultur-dynamo runder de 70 år

Jørn Boesen Andersen har ’udsigt’ til både børn og børnebørn fra sin hjemmearbejdsplads på Rønnesvinget i Hunderup.

Jørn Boesen Andersen har altid engageret sig i de nære ting. Han er i gang med sin femte periode som folkevalgt politiker, og er i det hele taget et særdeles aktivt menneske

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

FØDSELSDAG – Jørn Boesen Andersen i Hunderup har sikkert et visitkort. Et kvalificeret gæt vil være, at det oplyser om hans medlemskab af byrådet i Esbjerg Kommune, valgt for Socialistisk Folkeparti. Måske fortæller det også, at han sidder i det kommunale klima- og miljøudvalg, og desuden at han er 2. viceborgmester.
Så langt, så godt.
Skulle kortet være fyldestgørende, burde det dog også nævne, at Jørn Boesen Andersen har svendebrev som typograf og er uddannet pædagog, at han har en fortid som vicevært på Sjælland, og at han ved særlige lejligheder spiller guitar i et orkester, hvor borgmester Jesper Frost Rasmussen er forsanger. To andre byrådsmedlemmer er i øvrigt også med i kvartetten, nemlig Alex Fritz Sørensen og Jakob Lose – altså tre venstremænd og én SF’er.

Men der er mere endnu
I forbifarten kunne visitkortet nemlig også meddele, at Jørn Boesen Andersen er kendt fra Bramming Revyen, ligesom han er det fra skolebestyrelsen og som nuværende formand for foreningen Banegårdens Venner. Han er engageret i Bramming Egnsmuseum, ligesom han er en særdeles nærværende formand for foreningen Hunderup-Sejstrups Fremtid, der blandt andet er drivkraften bag etableringen af en solcellepark og som lige nu arbejder for at få fjernvarme til byen.
Endelig er han ægtemand, far til tre børn og bedstefar til otte børnebørn.
Alt i alt ville et samlet visitkort blive meget langt – men det vil samtidig være historien om et særdeles aktivt, engageret og dynamisk menneske, hvor job og titler, tillidshverv, steder og interesser, er brikker i en farverig mosaik, der fortæller, at Jørn Boesen Andersen snart fylder 70 år.
Det sker torsdag den 11. april. Festen venter han dog med til lørdag den 13. april. Her vil dagen blive markeret i Jernved Forsamlingshus sammen med en broget skare af familie, venner, bekendte og byrådskolleger.

Valgt til byrådet
I 2002 stillede Jørn Boesen Andersen op til kommunalvalget som kandidat for Folkelisten i Bramming Kommune. Han blev valgt ind i byrådet, og efter kommunalreformen fortsatte han sit politiske virke i den nye Esbjerg Kommune, dog ikke længere som repræsentant for Folkelisten, men nu solidt forankret i Socialistisk Folkeparti.
”Politik og samfunds-
spørgsmål har altid optaget mig, især når det gælder de lokale og de nære ting i borgernes hverdag. Jeg holder af landsbyerne og af de små samfund, deres bevarelse og deres udvikling. Det kan være alt fra skoler og cykelstier til grøn omstilling, støtte til forenings- og kulturlivet og meget andet. Her vil jeg gerne være med, og her kan SF være med til at gøre forskellen,” mener Jørn Boesen Andersen, der er i gang med sin femte valgperiode i lokalpolitik – og stolt af de opnåede resultater, både de politiske og de mere private.
Han mener nemlig ikke, at de små samfund er blevet ’glemt’ i den store kommune. Faktisk ser han kommunalreformen som en fordel for alle kommunens borgere.
”Der var visse vanskeligheder i begyndelsen, men i dag ser jeg Esbjerg by som et stærkt lokomotiv, der trækker nye tilbud og muligheder til hele området. Det kommer alle til gavn, men vi skal naturligvis lytte helt ud i hjørnerne af kommunen. Derfor er jeg også stolt af de mange lokalråd, der er skudt op rundt omkring – og især er jeg glad for samarbejdet med dem,” lyder det fra Jørn Boesen Andersen.
Han fortæller, at der i dag er et lokalråd i hver eneste by i den gamle Bramming Kommune. For storkommunen som helhed er sidste skud på stammen et lokalråd i Esbjerg midtby.
”For os i byrådet betyder det, at vi har en stribe lokale partnere, der kan give deres besyv med, når de store sager er på dagsordenen – eksempelvis klima- og energispørgsmål. På den måde kommer vi alle tættere på hinanden, ligesom vi både kan samarbejde på tværs, og vi kan lære af hinanden,” mener han.
I dag har Jørn Boesen Andersen forladt arbejdsmarkedet, men er altså fortsat en særdeles aktiv person, når det gælder det politiske virke samt indsatsen for det lokale forenings- og kulturliv. Han indrømmer også gerne, at han nyder det – men blev ikke desto mindre både glad og overrasket, da han i 2023 fik overrakt kulturprisen i Bramming.

By- og banejubilæum
Lige for tiden er det ikke mindst jernbanens 150 års fødselsdag, der optager ham.
”Det er jo byens dåbsattest, vi taler om. Uden jernbanen var Bramming næppe blevet til den by, vi kender i dag,” mener han.
”Derfor håber jeg også på en perlerække af arrangementer, der skal markere jubilæet hen over året. I Banegårdens Venner vil vi i hvert fald gøre vores til at gøre det festligt,” lover Jørn Boesen Andersen, der – uden at afsløre for meget – nævner kørsel med veterantog, optog eller optræden med et jernbaneorkester og den slags.
Den officielle dato for jubilæet er den 3. oktober. Altså er der meget at nå inden da, men der skal altså også være tid til andre ting i livet for snart 70-årige Jørn Boesen Andersen.
I ser han hvert år frem til sommerens tur til Bornholm, hvor fru Kirsten stammer fra. I år er det 51. gang, ægteparret skal afsted – og med campingvognen efter bilen er der god plads i sommerhuset, når børn og børnebørn kommer forbi til det årlige familietræf.

Tekst og foto: Jens Bytoft

Blå bog

  • Jørn Boesen Andersen er født i Bryndum sogn og opvokset på Jenlegård i Gredsted. Hans skolegang foregik på Sejstrup Skole, Gredstedbro Skole og Skibelund Efterskole
  • Han er uddannet typograf fra West Print i Gørding og arbejdede efterfølgende som sådan i Lyngby
  • Efter et ophold på Grundtvigs Højskole i Hillerød gik han i gang med uddannelsen til pædagog på Gladsaxe Pædagogseminarium. Sideløbende med studierne arbejdede han som vicevært i Glostrup
  • I 1979 blev han gift med Kirsten Sommer, der er uddannet lærer. Samme år flyttede parret til Bramming og i 1985 til Hunderup, hvor de byggede hus på Rønnesvinget. Parret har tre børn, to døtre og en søn, der i dag bor i Odense, Aarhus og Silkeborg. Familien tæller desuden otte børnebørn på mellem et og 13 år
  • Gennem 20 år var Jørn Boesen Andersen ansat ved Bramming Kommune som pædagog, leder af fritidsklubben og leder af støttepædagogkorpset
  • De næste 20 år var han ved Helle Kommune, der i forbindelse med kommunalreformen blev en del af Varde Kommune. Her arbejdede han som leder af specialskolen Tuen, som afdelingsleder ved institutionen Krogen og som medarbejder ved socialpsykiatrien
  • I fritiden har han været med i Bramming Revyen i de 20 år, den eksisterede på Kikkenborg og i Bramming Sportscenter
  • I mere end 20 år har han engageret sig i Bramming Egnsmuseum, hvor han har været både medlem af bestyrelsen, formand, og i dag er frivillig
  • Aktuelt er han formand for foreningen Banegårdens Venner og formand for foreningen Hunderup-Sejstrups Fremtid
  • Jørn Boesen Andersen har været aktiv i lokalpolitik siden 2002. I dag er han medlem af det kommunale udvalg for klima og miljø, ligesom han er
    2. viceborgmester
Finn Arne Hansen

Finn Arne Hansen