Kildeparkens beboere kan se frem til nye køkkener, badeværelser, vinduer og døre samt meget andet, men også til en solid huslejestigning, der gør deres afdeling til den dyreste af alle afdelinger hos Bramming Boligforening.
Boligforeningen ønsker en gennemgribende renovering af afdeling otte. For lejerne vil det betyde en huslejestigning
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
LEJEBOLIGER – Lejere hos Bramming Boligforening, med adresse på enten Kildeparken i Bramming eller på Kjærgårdsvej i Hunderup, kan se frem til en markant stigning i huslejen. Boligforeningens afdeling otte ønsker nemlig at gennemføre en storstilet renovering til lige knap 140 millioner kroner. Det vil få de i alt 106 familieboliger og fem ungdomsboliger, der er omfattet af projektet til at fremstå som nærmest nye, men samtidig er det et projekt, der vil føre til en huslejestigning på 30,34 procent.
Landsbyggefonden godkendte boligforeningens oplæg til sin helhedsplan i marts måned, mens boligforeningens afdeling otte, der står for udlejningen af de mange boliger, sagde ja til projektet i april. Det skete på et ekstraordinært afdelingsmøde, hvor flere lejere deltog. 97 stemte for projektet, 19 sagde nej. Seks stemmesedler var ugyldige og to var blanke.
Nu har projektet også afsluttet sin vej gennem såvel den kommunale forvaltning som det politiske system, hvor det i første omgang førte til panderynker hos flere medlemmer af økonomiudvalget.
Tilbage til forvaltning
”Vi var ikke så glade for huslejens fremtidige størrelse. Derfor ønskede vi at forvaltningen skulle kaste et nyt blik på sagen, inden vi sendte den videre til byrådet,” fortæller Venstres Henning Ravn, Bramming.
Det gjorde forvaltningen. Resultatet blev at den forventede huslejestigning faldt med cirka et hundrede kroner om måneden i forhold til det oprindelige udspil.
Herefter blev der gennemført en ’politisk dobbeltbehandling’ af sagen. Her var den først til behandling i økonomiudvalget og senere samme dag blev den forelagt medlemmerne af byrådet på dets sidste møde inden sommerferien. Begge steder blev projektet godkendt.
Lånegarantier
Den politiske bekymring har sin rod to steder. For det første skal kommunen stille visse garantier for de lån, der skal optages i forbindelse med renoveringen – og da prisen for at leje blot en enkelt kvadratmeter i boligforeningens afdelinger aktuelt ligger på mellem 752 og 1.064 kroner om året, vil kvadratmeterprisen i afdeling otte stige fra 923 til 1.203 kroner om året. Det gør afdelingen til boligforeningens dyreste.
Bekymringerne på rådhuset går desuden på, at indkomstniveauet blandt beboerne ligger i den lave ende. 59 procent af lejerne er pensionister, cirka 15 procent er lønmodtagere, 5,5 procent er ledige og 6,5 procent bliver angivet som ’andet’. Altså giver de mulige sociale og økonomiske konsekvenser for lejerne rynker i panden blandt politikerne. De ser derfor gerne, at boligforeningen er opmærksom på, om den øgede husleje resulterer i eventuelle betalingsvanskeligheder hos beboerne i fremtiden.
Genhusning
I forbindelse med projektet vil der blive udarbejdet en genhusningsplan for alle beboere. Det skal ske for at renoveringen bliver så nænsom som mulig. Endnu foreligger der ikke en sådan plan, men det forventes at der bliver ansat en konsulent til at støtte processen og finde den rigtige løsning for den enkelte beboer.
Tekst og foto: Jens Bytoft
Boliger som nye igen
- For lejerne i Bramming Boligforenings afdeling otte betyder renoveringen blandt andet at de får nye køkkener, badeværelser, vinduer og døre.
- De tekniske installationer skal skiftes, mens indvendige revner i væggene skal repareres. Facaderne skal renoveres, alle boliger får nyt tag og tagkonstruktionerne bliver rettet op.
- Alle indvendige overflader skal desuden opdateres så boligerne bliver tidssvarende.