John Schwartz er en flittig forfatter af lokalhistoriske artikler blandt andet til Bramming Posten. Arkivfoto.
En ny udgivelse er i støbeskeen – samtidig opfordrer arkivet til, at borgerne ikke kasserer materiale af lokalhistorisk interesse
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
LOKALHISTORIE – Et spændende projekt er ved at tage form hos Bramming Byhistoriske Arkiv. Det er en ny publikation om byens handelsliv, og især om byens dagligvarebutikker, hvor især perioden fra 1950 til 1980 er interessant.
”Da vi begyndte på projektet, var vi ret sikre på, at vi lå inde med mange billeder af byens butikker, både bygninger, interiør og personer. Det har så vist sig ikke at være tilfældet,” fortæller arkivets John Schwartz, der er tovholder på projektet.
Derfor beder han nu byens og egnens borgere om at tage en ’opdagelsesrejse’ i hjemmets gemmer, i skuffer, i skabe, under sengen, nede i kælderen og oppe på loftet, for at se, om der er skjulte skatte i form af fotografier, der kan være med til at fortælle om de handlende, der på et tidspunkt har drevet forretning i byen.
”Vi vil gerne låne sådanne billeder. Desuden vil vi gerne vide, hvor de er taget og hvilken butikstype, der er tale om. Er der personer på fotografierne, vil vi også gerne vide, hvem de er, i hvert fald hvis de har relation til den pågældende butik,” tilføjer John Schwartz.
Han fortæller videre, at det byhistoriske arkiv er et af landets cirka 550 lokalarkiver, hvor historieinteresserede borgere, frivilligt og ulønnet, er med til at sikre den lokale kulturarv.
Den fælles hukommelse
”Vi er altså en del af samfundets fælles hukommelse – et sted, hvor alle kan søge viden om den lokale kulturhistorie. Vores omdrejningspunkt er skriftligt og fotografisk materiale, men vi er ikke som landets museer, der især indsamler genstande.”
”Landets lokalarkiver rummer en unik samling af historisk materiale, der fortæller om livet i et bestemt område. For at fortælle en historie om fortiden, er det dog nødvendigt at vide, hvad fortiden gemmer. Det kan kun ske, hvis historien er bevaret i skrift og billeder,” mener John Schwartz.
”Flere af de fortællinger, der har været i Bramming Posten i forbindelse med byens 150 års jubilæum, har kun været mulige at skrive, fordi borgere har afleveret materiale til arkivet.”
Brug for frivillige og for borgerne
”Vi har de frivillige medarbejdere, der brænder for at bevare, registrere, katalogisere og offentliggøre materialet. Uden dem – og uden de borgere, der har skænket eller lånt os deres effekter – var det ikke muligt at fortælle Brammings 150-årige historie, at arrangere byvandringer eller lave den lokale årbog der netop er udkommet.”
”Derfor vil vi også bede alle om, at tænke på arkivet, inden de smider noget ud, der måske kan have vores interesse, eventuelt blot til låns. Det er ikke sikkert, vi kan bruge det, men vi vil meget gerne spørges…”
Krønike på 1000 sider
”For Byhistorisk Arkiv er det vigtigt at videreformidle de historier, vi indsamler. Det sker via vores hjemmeside, hvor vi i øjeblikket er ved at fuldende ’Bramming Krøniken’, der aktuelt er på over tusinde sider. Vi leverer artikler til Bramming Posten, vi står bag foredrag og byvandringer, ligesom vi udgiver bøger og hæfter. Alt det kan vi dog kun gøre, hvis vi får hjælp af borgerne via aflevering eller udlån af det nødvendige materiale.”
”På arkivet håber vi da også, at læserne af Bramming Posten har haft fornøjelse af de små historier, vi har brugt tid på at verificere og sammensætte. Vi håber også, at vi, i det nye år, kan bringe interessante indblik i Bramming og omegns historie,” slutter John Schwartz.
Tekst: Jens Bytoft