Egnsmuseet med i helt nyt supermuseum

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg fusionerer med Sydvestjyske Museer, der har udstillinger på hele syv forskellige lokaliteter rundt om i Ribe, Esbjerg og Bramming

FUSION – Sammen med årsskiftet fik Danmark et helt nyt supermuseum. Museum Vest hedder nyskabelsen, der er en administrativ fusion mellem fire museer i Ribe, tre museer i Esbjerg og det enlige Bramming Egnsmuseum.
Dermed har en af de største museumsorganisationer i Danmakr set dagens lys.
Reelt er der dog kun tale om en fusion mellem to museer, nemlig det hidtidige Fiskeri- og Søfartsmuseum i Esbjerg samt ’fællesnævneren’ Sydvestjyske Museer, der tæller hele syv udstillinger på forskellige lokaliteter rundt om i Ribe, Esbjerg og Bramming.

Fra hekse til vikinger
Og selv om spændvidden er stor – fra hekse og hav til vikinger og meget, meget mere – ser bestyrelsen altså store muligheder i at samle udstillingerne i en fælles organisation.
”Museum Vest er et navn, der understreger, at vi har en klar geografisk forankring. Vores mission er at blive et fyrtårn for det danske museumsvæsen i Vestdanmark. Samtidig afspejler navnet vores arbejde i regionen, fra Danmarks yngste by til den ældste, og det fremhæver betydningen af, at ’vest’ er et område, hvor der sker en markant kulturel udvikling,” fastslår Merete Jankowski, der er direktør for det nye museum. Indtil årsskiftet var hun direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Store forventninger
Jakob Lose, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune og formand for Fiskeri- og Søfartsmuseet mener også, at det nye Museum Vest vil få stor betydning for hele området.
”Det vil styrke vores kulturelle udtryk og være med til at sætte os på landkortet som et vigtigt kulturelt centrum. Vi har store forventninger til det potentiale, som forandringerne bringer”, lyder det fra udvalgsformanden.
Og fra forpersonen for Sydvestjyske Museers bestyrelse, Lone Saaby, lyder meldingen:
”Vores mål er at skabe en stærk og indflydelsesrig museumsorganisation, der kan formidle vores mange forskelligartede historier til et bredt publikum. Vi er meget spændte på at se Museum Vest vokse og udvikle sig i de kommende år.”
Det nye museum har i alt cirka 195 medarbejdere samt en årlig omsætning på 67 millioner kroner. Det forventede besøgstal ligger på 320.000 gæster årligt, hvilket vil gøre Museum Vest til en betydende aktør i det danske museumslandskab.

Tekst og foto: Jens Bytoft

De otte er med

I alt otte udstillinger på lige så mange lokaliteter rundt om i Esbjerg Kommune er med i den nye fusion, der har skabt supermuseet Esbjerg Vest. De otte er:
Museet Ribes Vikinger, Jacob A. Riis-museet i Ribe, heksemuseet Hex i Ribe, Det gamle Rådhus i Ribe, Esbjerg Museum, Esbjerg Vandtårn samt Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og altså Egnsmuseet i Bramming.

Medlemmerne af bestyrelsen er klar

Det nye Museum Vest er klar med sin bestyrelse, der ventes at konstituere sig i løbet af januar. Den består af:
Lone Saaby, direktør hos Education Esbjerg, udpeget af Business Esbjerg, Claus Pedersen, direktør hos Danhostel Ribe, udpeget af Destination Vadehavskysten, Ole Winther, chefrådgiver hos Have Kommunikation & PR, udpeget af bestyrelserne, Anette Hansen, drifts- og sikkerhedschef, Louisiana, udpeget af bestyrelserne, Søren Bak-Jensen, direktør hos Arbejdermuseet, udpeget
af bestyrelserne, May-Britt Andrea Andersen, byrådsmedlem, udpeget af Esbjerg Byråd,
Jørgen Ahlquist, byrådsmedlem, udpeget af Esbjerg Byråd, Sarah Skytte Qvistgaard, museumsinspektør, medarbejderrepræsentant samt Jacob Joensen, udpeget af Esbjerg og Omegns Museumsforening, Den antikvariske samling i Ribe og Museumsforeningen for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Politisk bekymring for egnsmuseets fremtid

Her har vi noget at kæmpe for, mener Jørn Boesen Andersen. Ulla Koman-Mejer håber på en fornuftig økonomisk ordning

KULTUR – I kølvandet på meldingen om, at egnsmuseet på Pederstræde i Bramming bliver en del af Museum Vest, har der meldt sig en gryende, lokalpolitisk bekymring for museets fremtid.
I hvert fald er en sådan let at spore hos de lokale byrådsmedlemmer Ulla Koman-Mejer og Jørn Boesen Andersen. De er fra henholdsvis Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti. Begge er bosat i Bramming by.
”Museet er blevet en lille brik i en stor sammenlægning af blandt andet Vikingemuseet i Ribe samt Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Det kan blive en udfordring for vores lille, lokale museum, men jeg forventer, at der kommer en fornuftig ordning med driftsmidler til vores museum ,” lyder det fra Ulla Koman-Mejer.
”Museet har eksisteret i 40 år. For syv år siden blev det fusioneret med Sydvestjyske Museer. Det skete blandt andet med den begrundelse, at det var den bedste måde at sikre museets fremtid på,” supplerer Jørn Boesen Andersen.
”Nu er Sydvestjyske Museer blevet fusioneret med Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg til et stort museum – Museum Vest – og hvor vores lokale museum bliver placeret i det spil er uvist. Derfor har vi en udfordring, hvis vi fortsat skal have et lokalhistorisk egnsmuseum i Bramming. Her er der for alvor noget at kæmpe for,” fastslår Jørn Boesen Andersen, der i øvrigt er 2. viceborgmester i kommunen.
Egnsmuseet, der er indrettet i det tidligere elværk centralt i Bramming, byder på skiftende udstillinger om kulturhistorie, kunst og kunsthåndværk.
I 2007 åbnede museet sit såkaldte ’Historium’ – en godt fem meter høj glasmontre på knap 100 kubikmeter. Her udstilles effekter fra både den lokale og regionale kulturhistorie samt træk af dansk kulturhistorie som helhed.
Emnerne spænder bredt, fra jægerstenalderens bopladser, over gravhøje fra sten- og bronzealder til sydvestjyske herregårde. Herremanden Kaj Lykkes kranium er blandt andet udstillet her, og det samme er effekter, der fortæller historie om landbruget i marskegnene, erhvervslivet i stationsbyerne og besættelsestiden i Sydvestjylland. Alt i alt går ’Historium’ tæt på knap 200 emner.
I den store maskinhal på museet bliver der desuden holdt koncerter og foredrag.
–jeby

Finn Arne Hansen

Finn Arne Hansen