Ny arbejdsgruppe skal ’gribe bolden’, hvis Museum Vest vælger at udskille egnsmuseet fra fællesskabet
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
UDSKILLELSE – Grundlovsdag bliver en skæbnedag for det lille Bramming Egnsmuseum på Pederstræde. Her mødes bestyrelsen for det nye supermuseum, Museum Vest, og et af punkterne på dagsordenen er, hvorvidt museet i Bramming fortsat skal være en del af fællesskabet, eller mere eller mindre overlades til sin egen skæbne.
Meget tyder på, at det sidste bliver tilfældet, altså at museet på sigt ikke længere vil være en del af det nye, store fusionsmuseum – men adskillige borgere i Bramming-området har nu ikke tænkt sig, at egnsmuseet blot skal sygne hen af den grund.
Parat til at ‘gribe bolden’
Uden at tage begivenhederne på forskud blev der derfor, på et borgermøde den 30. april, nedsat en arbejdsgruppe, der skal være parat til at ’gribe bolden’, hvis en udskillelse bliver en realitet. I givet fald er ønsket, at museet skal drives videre på anden vis, men den slags er ikke gratis. Et af de store spørgsmål er derfor: Hvor skal pengene komme fra…?
Tilskud på 600.000 kroner
I sin tid fik det daværende, selvstændige Bramming Egnsmuseum et tilskud på godt og vel 600.000 kommunale kroner årligt til lønninger og drift. I kølvandet på kommunalreformen, hvor de daværende Ribe-, Bramming- og Esbjerg kommuner blev lagt sammen til én ny storkommune, opstod også en helt ny paraplyorganisation – Sydvestjyske Museer – der var en fusion mellem Esbjerg Museum og Den Antikvariske Samling i Ribe.
Det kommunale tilskud til egnsmuseet blev samtidig en del af fællesskabets pengekasse, og nu er tilskuddet sådan set også en del af økonomien bag det nye supermuseum Vest, der er skabt via endnu en museumsfusion – denne gang mellem ’paraplyen’ Sydvestjyske Museer samt Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.
Penge tilbage til Bramming?
Og de penge – de cirka 600.000 kroner i årligt tilskud – er der flere, der mener, skal tilbage til Bramming og egnsmuseet, hvis det bliver udskilt fra supermuseet.
Den side af sagen er endnu uafklaret, men seriøse rygter vil vide, at der blandt politikerne i Esbjerg byråd generelt er stemning for, at egnsmuseet i givet fald skal have sine penge retur – og dermed også med ind i en ny fremtid,
På borgermødet var det da også den tilkendegivelse, der kom fra de to fremmødte, lokale ’byrødder’, Ulla Koman-Mejer fra Socialdemokratiet og Jørn Boesen Andersen fra SF. Ingen af dem ønskede at indgå i arbejdsgruppen, men tilkendegav, at de på anden vis vil arbejde for egnsmuseets fortsatte eksistens.
Trimmer økonomien – seks er fyret
Søren Byskov, der i dag er daglig leder af egnsmuseet, kunne på borgermødet fortælle, at såfremt bestyrelsen for Museum Vest beslutter at udskille det lille museum af fællesskabet, vil det næppe blive effektueret før ved årsskiftet.
Det skyldes blandt andet, at der allerede er planlagt en række aktiviteter på egnsmuseet, eksempelvis en udstilling i forbindelse med jernbanens 150-års jubilæum i oktober.
Søren Byskov kunne også meddele, at Museum Vest allerede er i fuld gang med at trimme sin økonomi, hvilket har betydet at seks medarbejdere er blevet afskediget.
Tekst og foto: Jens Bytoft
Arbejdsgruppen
På borgermødet meldte seks personer sig til den arbejdsgruppe, der skal ’gribe bolden’, hvis Museum Vest vælger at udskille Bramming Egnsmuseum fra fællesskabet. De seks er: Tommy Dahl fra Sydvestjyllands Efterskole, Hanne Eiby fra Lokalhistorisk Forening, John Schwartz fra Byhistorisk Arkiv samt Jens Rohde, der i dag er frivillig ved museet. Desuden meldte Per Holm og Tine Jessing sig til gruppen.
Borgermødet var arrangeret af Lokalhistorisk Forening for Bramming-egnen, de frivillige på egnsmuseet, Bramming Lokalråd samt Handels-, Håndværker- og Industriforeningen (HHI) i Bramming