Lokal dagligvarebutik er trist over statens nye kontrolregler

Ellen Toft Kristiansen og Morten Sørensen fra Min Købmand i Bramming er ikke begejstrede for nyt udspil fra myndighederne

Hent den originale artikel fra avisen som PDF her

KONTROL – ”Pludselig føler vi, at det er os, der er kriminelle indtil det modsatte er bevist, og ikke uskyldige, indtil det modsatte er bevist, hvilket jo ellers er den gældende regel her i landet…”
Sådan lyder meldingen fra Ellen Toft Kristiansen og Morten Sørensen. I fællesskab driver de butikken Min Købmand på Engsvinget i Bramming – og selv om de er enige om, at kontrol er godt, så er de også enige om, at det nye udspil fra Sikkerhedsstyrelsen ikke er specielt velvalgt.
”Det nye er, at styrelsen bevidst sender unge mennesker ud for at købe tobak og alkohol, velvidende at de slet ikke er gamle nok. Lykkedes salget så alligevel, står en medarbejder fra styrelsen klar med bødeblokken – og taksten er til at tage og føle på, helt op til 25.000 kroner i førstegangstilfælde,” fortæller de to købmænd.
Set i lyset af, at deres fortjeneste ved at sælge en pakke cigaretter ligger på i omegnen af halvanden krone, mener de også, at bødestørrelserne er helt ude af proportioner.
”Men selvfølgelig skal vi ikke sælge tobak og alkohol til mindreårige. Det er ulovligt, og vi gør i forvejen alt hvad vi kan for at undgå det. Er vi i tvivl beder vi om legitimation, men nu er det pludselig som om vi skal være dørmænd i vores egen forretning,” mener Morten Sørensen.


Både han og Ellen Toft Kristiansen oplever jævnligt, at unge mennesker forsøger sig, men de er også ret sikre på, at de ’fanger’ de fleste.
”Når vi beder om legitimation, har de nemlig pludselig ’glemt’ den derhjemme, og de lusker lidt slukørede ud igen. Desværre oplever vi også, at de pågældende unge så blot får hjælp af ældre kammerater eller voksne, der gerne køber varerne til dem”.
”Det er trist, men her kan vi ikke stille noget op, ud over selvfølgelig at påtale det uheldige i situationen. Det gør vi også gerne, men måske burde Sikkerhedsstyrelsen rette sit søgelys mod de voksne, der køber ind på vegne af de mindreårige, i stedet for at fokusere på os handlende,” lyder det fra de to købmænd.
De har nu indskærpet de gældende regler overfor deres medarbejdere – ikke fordi de ikke kender dem i forvejen, men nok mest fordi en byfest står for døren, og så er erfaringen, at flere unge forsøger sig med ulovlige køb.
”Det er måske naturligt nok. Der er jo fest i gaden, men den går altså ikke,” forsikrer Ellen Toft Kristiansen og Morten Sørensen.

Tekst og foto: Jens Bytoft

Bøder fra 10.000 til 25.000 kroner

Hvis erhvervsdrivende sælger alkohol til en mindreårig i strid med aldersgrænserne, risikerer de første gang en bøde på 10.000 kroner
Hvis det drejer sig om ulovligt salg af tobak, tobakssurrogater, e-cigaretter eller urtebaserede rygeprodukter til mindreårige, vil bøden første gang være på 25.000 kroner.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Finn Arne Hansen

Finn Arne Hansen