Sydvestjyllands Efterskole ligger skråt overfor Sct. Knuds Kirke ved Kirkebrovej i det vestlige Bramming. Faktisk hørte kirken i sin tid til hovedgården, der har haft en fortid som blandt andet både landbrug, kaserne, vandrerhjem og hotel.
Sydvestjyllands Efterskole, der er indrettet på den gamle Bramming Hovedgård, får nye udvidelsesmuligheder når det gælder undervisningslokaler og parkeringspladser
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
PLANLÆGNING – En helt ny lokalplan er på vej gennem det kommunalpolitiske system. Den skal være med til at sikre fremtiden for Sydvestjyllands Efterskole, der har et ønske om at udvide med nye bygninger til undervisningsformål samt mere plads til blandt andet parkering.
Men egentlig er det slet ikke en nogen ny sag, der er på bordet. Reelt begyndte den i det kommunale Plan og Byudviklingsudvalg helt tilbage i januar 2022, men fordi der er en lille ’krølle’ på historien, er det langt fra nogen almindelig ekspeditionssag.
Det er nemlig ikke nogen helt almindelig bygning, der er tale om. Efterskolen er indrettet i den tidligere Bramming Hovedgård, der daterer sig tilbage til 1572, og hvor blandt andre den navnkundige Kaj Lykke har haft ophold.
En af landets rigeste
På et tidspunkt var han en af landets allerrigeste mænd, men blev senere frakendt ære, liv og gods og levede i landflygtighed i 24 år, indtil han fik kongens tilladelse til at vende hjem. I 1697 fik han ophold på Bramming Hovedgård, men døde et par år senere ved en ulykke på vej hjem efter en fest på Endrupholm.
Kaj Lykkes kranium er i øvrigt udstillet på Egnsmuseet i Bramming – men det er en helt anden historie, om end den gode Kaj Lykke fylder en hel del i byens historie…
Hovedbygning fra 1786
Den nuværende hovedbygning er fra 1786, og på stedet blev der drevet landbrug frem til 1882, hvor gården røg på tvangsauktion og landbrugsdriften stoppede. En hel del jord blev solgt fra – faktisk en god del af det, der i dag er Bramming by – og samme år blev gården hærget af en ildebrand, og de gamle gårdlænger måtte genopføres.
I 1932 blev gården indrettet til vandrerhjem, men blev under 2. verdenskrig overtaget af de tyske besættelsestropper, der omdannede den til kaserne. Efter krigen fortsatte Bramming Hovedgård som hotel frem til 1981, og har siden 1982 været hjemsted for Sydvestjyllands Efterskole.
Altså er det en helt speciel bygning med sin egen helt unikke historie, der har været under behandling i de kommunale forvaltningskontorer. Hovedgården trækker også tråde tilbage til både Reformationen og Slaget på Reden, så der er noget at tage vare på, men nu er et forslag til en lokalplan, sammen med et forslag til en ændring af kommuneplanen, i hvert fald sendt videre til byrådet med en indstilling om, at begge dele kan blive sendt videre i offentlig høring.
Siden skolens overtagelse af bygningerne er der løbende sket udvidelser og tilbygninger, først og fremmest som følge af et voksende antal elever. Udvidelserne er dog udelukkende sket mod vest, hvilket har givet det samlede område et meget asymmetrisk udtryk, der står i kontrast til den oprindelige hovedgård.
Moderne fortolkning
Det vil nye idéer råde bod på. Det skal ske ved at efterskolen får mulighed for at bygge nye længer sydøst for den oprindelige hovedgård. Dermed vil den samlede bygningsmasse få et mere balanceret udtryk, der i langt højere grad understøtter fortællingen om den gamle hovedgård, der har fået nye funktioner.
I planerne er der arbejdet med byggeriets udtryk, så de nye længer vil fremstå i moderne fortolkninger af staldlænger på en hovedgård. Gennem placering, udformning og valget af materialer, er der arbejdet med at binde den eksisterende bygningsmasse sammen, så det samlede byggeri fremstår harmonisk.
Tekst og foto: Jens Bytoft