Fondsmidler baner vej for et bæredygtigt nybyggeri med plads til både auditorium og laboratorium – nu kommer både køer og maskiner helt ind i klasselokalerne
Hent den originale artikel fra avisen her
PENGEREGN – I år fylder Kjærgård Landbrugsskole 75 år. Det bliver naturligvis fejret på behørig vis, men allerede nu har skolen fået to så fantastiske gaver, at den kan sende sig selv langt ind i fremtiden. To donationer på sammenlagt 15,8 millioner kroner gør, at skolen kan bygge helt nye og så moderne faciliteter, at de vil vække opsigt langt ud over de flade, vestjyske vidder.
”Vi får et splinternyt auditorium og et tilsvarende laboratorium, begge dele samlet i én ny bygning. De nye lokaler bliver udstyret med den nyeste teknik og elektronik, ligesom der bliver både plads og udstyr til, at vi kan tage levende husdyr, køer for eksempel, og store maskiner helt ind i undervisningslokalerne,” fortæller skolens forstander, Lasse Iversen Hansen.
Anderledes oplevelse
”For eleverne betyder det, at de vil få en helt anderledes, ’tæt-på’-oplevelse i den daglige undervisning, ligesom vi også vil stille de nye faciliteter til rådighed for andre institutioner og samarbejdspartnere”.
Forstanderen er endnu ikke helt på det rene med, hvornår de nye faciliteter vil være klar til brug. Han håber, det bliver i slutningen af 2025, men endnu er der en række formaliteter, der skal på plads. Det gælder blandt andet byggetilladelsen, ligesom selve byggeriet skal sendes i udbud.
Nedrivning
”For at give plads til alt det nye, skal vi desuden først rive en tidligere driftslederbolig ned. Planen er dog, at materialerne herfra skal genbruges i det nye byggeri, og i det hele taget satser vi på et nybyggeri, der er så bæredygtigt som muligt. For eksempel betyder det, at der skal beplantning på taget – til gavn for insekter og dermed for biodiversiteten,” tilføjer Lasse Iversen Hansen.
Pengeregnen til Kjærgård Landbrugsskole kommer først og fremmest fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal’ som den hedder. Herfra er der doneret hele 15 millioner kroner – og Lasse Iversen Hansen vurderer, at ikke mindst projektets fokus på bæredygtighed, har spillet en afgørende rolle hos giverne af en den store gave.
De sidste 800.000 kroner kommer fra Fruervadgårds Mindelegat, der blandt andet yder støtte til unge landmænds uddannelse.
Tekst og foto: Jens Bytoft
Herregård, fattiggård, skole
Historien om herregården Ribe Kjærgård er en broget affære, der strækker sig helt tilbage til 1300-tallet. Her boede forskellige adelsslægter, og omkring år 1600 ejede de al jord og alle ejendomme i Vilslev, Darum og Hunderup sogne.
I 1790 opgav den daværende ejer det hele. Godset gik i forfald. Jord og skove var solgt fra, mens kobbertaget blev solgt og erstattet af strå.
I 1868 blev ruinen overdraget til de omkringliggende sogne, der gjorde godset til fattiggård. Det var den indtil 1940. Her overtog staten ejendommen og gjorde den først til et hjem for unge kvinder, og senere til statsungdomslejr. I 1949 købte lokale borgere Kjærgård tilbage og indrettede den til landbrugsskole, og sådan har det været lige siden…
En vifte af muligheder
Hos Kjærgård Landbrugsskole er der cirka 100 elever, der veksler mellem uddannelse på selve skolen og praktik i landbruget, især i nærområdet, men reelt over hele landet, ligesom det er muligt at tage praktikophold i udlandet. Kønsfordelingen er, i runde tal, 40 procent piger og 60 procent drenge. Efter sammenlagt 47 måneders uddannelse kan eleverne kalde sig faglærte landmænd. Skolen, der har knap 40 medarbejdere, tilbyder desuden flere lederuddannelser, ligesom et ophold på skolen kan være første skridt til at blive dyrlæge.