Jørn Boesen Andersen og Inge Habekost fra Banegårdens Venner viser her, sammen med kunstneren Mogens Jessing, til højre, hvordan ønsket om en forlængelse af banegårdens perrontunnel kan tage sig ud i virkeligheden.
Mogens Jessing har skabt en særdeles overbevisende illustration af, hvordan en ønsket forlængelse af banegårdens perrontunnel vil tage sig ud, hvis den bliver til virkelighed.
Hent den originale artikel fra avisen som PDF her
ILLUSION – Den nuværende perrontunnel under spor 1 og 2 på banegården i Bramming er med ét blevet forlænget. Nu går den også under spor 3 og under det bageste spor, der bliver brugt til rangering. Dermed er der skabt en sikker forbindelse for både fodgængere og cyklister til og fra den sydlige bydel – men indtil videre er det hele dog blot en illusion, skabt af den lokale kunstner, Mogens Jessing.
”Jeg var straks med på ideen, da foreningen Banegårdens Venner spurgte, om jeg kunne visualisere sådan en forlængelse af tunnellen – ikke mindst fordi jeg selv synes, at det vil være en vældig god idé,” fortæller Mogens Jessing.
Ønsket om at få den gamle passage udvidet har efterhånden adskillige år på bagen. Det dukkede så op igen i forbindelse med byens og jernbanens jubilæum sidste år, og det var i den anledning, at foreningen Banegårdens Venner fostrede ideen om en 1:1-visualisering, der kan være med til at gøre ønsket mere forståeligt for både borgere og myndigheder.
”Herefter var det helt oplagt at kontakte Mogens Jessing, der jo blandt andet i forvejen står bag det store vægmaleri på hjørnet af Storegade og Viadukten i Bramming – og heldigvis sagde han ja til opgaven,” fortæller foreningens formand, Jørn Boesen Andersen.
Hvem skal betale
”Spørgsmålet er blot, hvem der skal betale, hvis ønsket skal blive til virkelighed. Som jeg forstår det, synes alle de relevante myndigheder at projektet er en god idé, men de mener tilsyneladende også hver især, at det er en anden, der skal betale,” fortsætter han.
Formanden peger i den forbindelse på, at en sådan forlængelse vil gøre hverdagen lettere for de mange mennesker, der skal til og fra Sydbyen. Samtidig håber han, at den kan føre til, at den livsfarlige ’genvej’ over sporene – over jorden – hører op.
”Vi ved, at der i dag er mange, både unge og voksne, der krydser alle fire spor, når de skal fra den ene bydel til den anden. Det er ulovligt og det er farligt, men desværre også nemt. Hvis borgerne i stedet kan gå ’under jorden’ hele vejen, vil et stort ønske hos mange blive opfyldt,” fastslår formanden, der får solid opbakning af Inge Habekost, der er medlem af foreningens bestyrelse – og som også påtog sig opgaven med at indhente de nødvendige tilladelser til opsætning af den visualisering, Mogens Jessing har skabt.
”Først tog jeg kontakt til DSB. Her faldt ideen i god jord, men det var altså Trafikstyrelsen, der stod med afgørelsen, sagde de. Herfra lød meldingen, at jeg skulle henvende mig til Banedanmark, men at det da var en vældig idé. De tilføjede, at vi dog ikke måtte male direkte på væggen, men også at Esbjerg Kommune skulle med på råd…”, oplyser Inge Habekost.
Altså blev det til en længere rundrejse mellem etater og myndigheder, men til sidst var alt på plads. Mogens Jessing skabte sit kunstværk, der med hjælp fra den lokale virksomhed, Sign Concept, blev forstørret og overført til plader i solidt og vejbestandigt aluminium.
Nysgerrige så på
”Så hængte vi det hele op i perrontunnellen, under nysgerrig overvågning af de rejsende, der passerede forbi. Opgaven var nok lidt større end vi havde forventet, så vi rekvirerede hjælp udefra, og blandt andre kom Henning Storgaard os til undsætning med det rette værktøj – ellers havde vi nok stået der endnu…,” vurderer Jørn Boesen Andersen og Inge Habekost.
Kulturnatten i Bramming har i øvrigt sponseret diverse materialer til maleriet, der altså nu, i stor størrelse, viser, hvordan et ønske kan se ud i virkeligheden, hvis det går i opfyldelse.
Tekst og foto: Jens Bytoft
Mogens Jessing med det originale maleri, der med støtte fra virksomheden Sign Concept i Bramming, nu er forstørret og sat op på væggen i tunnelen.