Udsatte borgere har brug for en hjælpende hånd

Randi Elisabeth Pedersen og Carina Christensen nød bordets glæder, da Madgruppen hos Center for Socialpsykiatri inviterede til julefrokost.

Social- og sundhedsassistent Pernille Linding har stået i spidsen for fire madgrupper i det forløbne år. En ny er på vej – men hun savner fortsat sponsorer

Hent den originale artikel fra avisen her

OMSORG – På Grønningen i Bramming ligger Center for Socialpsykiatri, nok bedre kendt som Voksenstøtten. Det er et sted for borgere med ’udfordringer’, som det hedder nu om dage, og godt et halvt hundrede mennesker benytter centret – ikke som bosted, for sådan et tilbud er det ikke – men som et sted, hvor de kan komme og deltage i diverse aktiviteter, få gode råd, vejledning og støtte i hverdagen.
”Vi taler om mennesker, der har kognitive og psykiske problemer, måske misbrug, eller det kan være andre udfordringer, der gør det svært at håndtere hverdagen,” fortæller Pernille Linding, der er tilknyttet centret som social- og sundhedsassistent.
Selv står hun blandt andet i spidsen for en madgruppe, hvor en håndfuld deltagere – det svinger lidt fra tid til anden – en gang om ugen mødes i køkkenet på Bakkevejens Skole for at lave mad sammen. I løbet af 2024 blev det til fire forløb af seks ugers varighed – og et nyt hold er lige på trapperne.
”Men vi har brug for en lokal håndsrækning,” erkender Pernille Linding.

Flere medarbejdere og chefen selv, Michael Petersen, tog også del i spisearrangementet for udsatte i Bramming. De tre kvinder er, fra venstre, Pernille Linding, Sofie Kjærgaard og Marie-Louise Olesen. Foto: Jens Bytoft, Bramming Posten.
Flere medarbejdere og chefen selv, Michael Petersen, tog også del i arrangementet. De tre kvinder er, fra venstre, Pernille Linding, Sofie Kjærgaard og Marie-Louise Olesen.

Må selv skaffe penge
”Vi skal selv skaffe pengene, og uden penge er der ikke mange råvarer at lave mad af. Derfor har jeg rendt de lokale butikker og erhvervsliv på dørene i håb om enten at få mad eller penge til projektet. Desværre har det stort set været forgæves – i hvert fald her, lokalt i Bramming-området,” fortsætter hun.
I Esbjerg har hun til gengæld haft lidt større succes hos erhvervsliv, dagligvareforretninger og andre sponsorer. Derfor blev det muligt at gennemføre de førnævnte fire forløb – og slå kogepladerne i skolekøkkenet til for et nyt i løbet af kort tid. Endda lykkedes det hende at opnå et beskedent overskud på budgettet – og for de penge, kunne centret på Grønningen for kort tid siden invitere sine brugere på julefrokost.
”Som nævnt har de borgere, der kommer hos os, forskellige udfordringer. En af dem kan være angst og ulyst til at være sammen med andre mennesker. Alligevel fik vi besøg af en snes deltagere til nogle meget hyggelige timer med traditionelle juleretter på menuen”.
”Det var en stor succes. Ikke desto mindre er det mit helt store nytårsønske, at få kontakt til lokale sponsorer, der vil støtte projektet. Jeg er sikker på, at der også her i Bramming-området er virksomheder, forretninger og private, der kan se det gode formål. Det er blot ikke lykkedes mig at finde dem, endnu,” fortæller Pernille Linding.

Bøf med bløde løg
På menuen i madgruppen er der alt fra mormor-mad til diverse pastaretter. Deltagerne bestemmer selv, hvad der skal syde og brase i gryder og pander – men en god hakkebøf med brun sovs, løg og kartofler er altså blandt favoritterne.
”Som regel spiser vi sammen, men det er også muligt at tage maden med hjem og spise for sig selv – men resterne får de nu under alle omstændigheder med hjem, her går intet til spilde,” fortsætter Pernille Linding.

Jacob Jepsen er en af de borgere, der nyder godt af Voksenstøtten, der er et kommunalt forankret tilbud i Bramming. Foto: Jens Bytoft, Bramming Posten.
Jacob Jepsen er en af de borgere, der nyder godt af Voksenstøtten, der er et kommunalt forankret tilbud.

På Center for Socialpsykiatri er der desuden en yoga-gruppe og en fællesskabsgruppe, ligesom medarbejderne jævnligt stikker en finger i Grønningens grønne jord for at få tjek på, om nye behov opstår.
”I det hele taget er formålet med Voksenstøtten, at vi hjælper og støtter, hvor vi kan. Det sker naturligvis inden for de gældende rammer og retningslinjer, men både samtaler og gode gåture er der altid plads til. Desuden hjælper vi gerne med råd og vejledning, hvis vi kan og hvis borgerne ønsker det,” lyder det fra Pernille Linding.

Tekst og foto: Jens Bytoft

Finn Arne Hansen

Finn Arne Hansen